Blog

09apr

Hardlopen, dé sport in coronatijd

HELEMAAL VAN DEZE TIJD EN CORONA-PROOF: START NU MET HARDLOPEN!

Sporten in deze Corona periode? Start met hardlopen! Geen stress over 1,5 meter, mondkapjes of ventilatie. Lekker hardlopen, alleen of met een maatje, in de buitenlucht. Verbeter je weerstand en je uithoudingsvermogen! Maar hoe begin je? Hoe zorg je ervoor dat je geen blessures krijgt? En hoe zorg je dat je het leuk blijft vinden. Hieronder zullen we je een aantal tips geven wat je zelf kan doen en vervolgens hoe wij jou een handje kunnen helpen.

 

WAT KAN JE ZELF DOEN?

1. Begin rustig, het is geen wedstrijd!

https://www.fysioconnection.nl/cms/uploads/blog_hardlopen_-1.png

Je kent het wel. Je loopt met volle moed van huis weg. Veel te hard begonnen, na 10 minuten ben je kapot. Nog even die laatste 5 minuten naar huis eruit persen. Leuk? Nee, het was afzien. Waarschijnlijk moet je lichaam lang herstellen, je hebt alles gegeven. Maar wat train je nu? Niet je uithoudingsvermogen. De volgende keer dat je gaat, zal je echt niet veel verder of langer kunnen rennen. En mogelijk heb je je spieren en gewrichten overbelast door deze plotselinge uitputtingsslag, wat weer kan leiden tot blessures. Tip 1: loop met een tempo dat eigenlijk heel lekker aanvoelt, misschien zelfs wel een beetje te langzaam. Begin bijvoorbeeld met afwisselend 2 minuten rennen, 1 minuut wandelen. Een half uurtje in totaal. Gaat dit goed, bouw dit langzaam uit, 3 minuten rennen, 2 minuut wandelen, enzovoort. Je moet het gevoel hebben dat het gemakkelijk gaat, dat je zelfs nog kan kletsen zonder buiten adem te raken. Vind je het lastig om juiste intensiteit te vinden, kan een horloge met hartslagband uitkomst bieden. Tip 2: Zoek een trainingsschema op internet, die staan er genoeg.

2. Stel een doel

https://www.fysioconnection.nl/cms/uploads/blog_hardlopen_-2.jpg

Als je begint met lopen is het fijn om een doel te hebben. Bijvoorbeeld, 5 km kunnen lopen zonder tussendoor te stoppen. Dan kan je gericht trainen. Zoek eens op internet: trainingsschema 5 km, en je bent perfect voorbereid. Iets op papier hebben waar je je aan kunt houden is een goede motivatie en een fijne houvast als je even niet meer weet, of als je niet zo’n zin hebt. Misschien is er over een jaar wel een leuke 5 km loop in de buurt. Leuk om naartoe te trainen, en de voldoening van deze prestatie is enorm na afloop!

3. Loop met een maatje

https://www.fysioconnection.nl/cms/uploads/blog_hardlopen-3.jpg

Je ziet je vrienden wellicht wat minder, kan niet meer samen naar het café, maar met zijn 2en samen lopen in de buitenlucht mag wel! Samen lopen werkt motiverend en je hebt een goede stok achter de deur. Heb je geen zin, dat heeft iedereen wel eens. Maar je zult zien, 5 minuten na start met je maatje ben je blij dat jullie zijn gegaan.

4. Let op je houding en looptechniek

Iedereen loopt anders en er bestaat geen perfecte universele techniek. Als je klachten krijgt aan enkel, knie of heup, kan een verandering van techniek echter wel positief uitvallen. Een goede techniek is voor iedereen anders en hangt af of je een voorvoet-, hiel- of middenvoetlander bent, en wat je met het hardlopen wilt bereiken. Mocht je iets aan je techniek willen doen, er zijn verschillende hardloop workshops door het land, er is voor ieder wat wils. Wil je bewust hardlopen, zonder knie inzet en met verminderde belasting? Onze podoloog en fysiotherapeuten kunnen jou hierbij adviseren. 

WAT KUNNEN WIJ VOOR JE DOEN?

1. Loopanalyse

Heb je snel blessures en wil je dit voorkomen, heb je al een blessure of twijfel je gewoon over je looptechniek, dan kunnen wij een loopanalyse doen. Met camerabeelden en drukplaat gegevens zullen wij je looptechniek onder een vergrootglas houden. Vervolgens geven we je een advies over je houding en looptechniek.

2. Schoenkeuze advies

Er zijn enorm veel soorten hardloopschoenen, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Heb je een zachte zool nodig of een harde zool? Heb je wat steun nodig aan de binnenkant of is een neutrale schoen meer geschikt? Ga jij ook het snelst met de befaamde ‘Vapor fly’ schoen? Al deze vragen, en meer, kunnen onze voet experts voor je beantwoorden.

3. Analyse door een podotherapeut en/of fysiotherapeut over de klacht

Loop je niet zo lekker, heb je blessures of klachten aan voet, knie en enkel? Weet je niet of je zooltje nog geschikt is om mee hard te lopen? Ons team van fysio- en podologen/podotherapeuten zullen hun expertise op je losbranden. Mogelijk kunnen jou klachten opgelost worden met een steunzooltje, en voor een optimaal resultaat kan een aanvullende begeleiding door een fysiotherapeut worden aanbevolen. Niet iedereen is hiervan op de hoogte, maar core stability training is namelijk ook erg goed voor hardlopers. Wie rent als een natte spons, heeft grote kans op blessures. Wij combineren onze krachten (en kennis) om jou te helpen!

4. Loopadvies

Wil je persoonlijk loopadvies over jouw hardlooptechniek? Zijn er misschien klachten die opspelen tijdens hardlopen? Zou je graag eens een analyse willen van jouw lopen? Wij kunnen jou hierin assisteren.

Wij wensen je veel loopplezier!

Heb je vragen? Weet ons te vinden!

 

Overzicht

Zoeken

WebDesign & Fotografie: Educo MultiMedia